onsdag 27 oktober 2010

Tre nya platser skyltas på oväntat sätt!

Vi har jobbat med länsstyrelsens projekt "Oväntade möten - nya upplevelser" under våren. Vi skrev tio texter till skyltar som sattes upp i Gävle, Hudiks och Ljusdals kommuner. Tyngdpunkten skulle ligga på det oväntade, det som människor i allmänhet kanske inte känner till. Det skulle också vara spännande historier. Nu har vi kommit överens med länsstyrelsen om att vi skall leverera tre skylttexter till. Skyltarna kommer att berätta om:1. Varför Bollnäs heter Bollnäs (kommer följaktligen att placeras i Bollnäs tätort).

2. Hälsinglands största silverskattfynd i Viken, Alfta.

3. Ett fynd av en pilspets vid bron över Ullungen, Edsbyn.


Pilspetsen är i kvartsit och ungefär tretusen år gammal. Den hittades ute i vattnet vid badplatsen av en privatperson på 1940-talet. Den förvaras på Edsbyns Museum, vilka var snälla och fotograferade den åt oss. Vi gjorde en utredning av området vid mitten av 90-talet, men vi hittade inget mer. Troligen har en jägare/fiskare tappat den från sin båt någon gång under tidig bronsålder.


Hälsinglands största silverskatt hittades vid ett stenblock mellan landsvägen och sjön i Viken och bestod av 157 arabiska silvermynt. Den ägs av och förvaras vid Historiska Museet. I området finns också ett stort fint gravfält från yngre järnålder ("Smedjenäset") och några rester av järnframställningsplatser. En hel vikingamiljö, med andra ord.

Namnet Bollnäs kommer av.....njaaa, ni får nog åka och titta på skylten själva. Vi kommer att meddela var de kommer att stå. Vårt erbjudande står kvar: skickar ni foton av er själva framför samtliga oväntade skyltar (till våren 13 stycken) så väntar ett fint pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar