torsdag 20 september 2012

Åter till KungsbäckNär den nya vägen till Mackmyra whiskydestilleri skulle byggas förra sommaren kom en ”tårtbit” av järnåldern i dagen. På en sträcka av knappt 100 meter i den smala vägremsan undersökte Länsmuseet en järnframställningsplats, en vapengrav och ett boplatsområde med flera husgrunder. Du kan läsa rapporten "Järnålder i Kungsbäck" på www.lansmuseetgavleborg.se/kulturmiljö/rapporter.

Ett av de hus som påträffades fortsatte ut i schaktkanten av den planerade vägen, och kunde därför inte grävas ut mer än till en del.  Huset verkade vara en av de mest spännande anläggningarna i området. Den bestod av fyra kraftiga stolphål med stenskoning och en 14C datering tyder på att det kan ha byggts redan under folkvandringstid . Därmed skulle huset vara äldre än både järnframställningen och graven, och det äldsta huset av denna typ som undersökts i Gästrikland.
Nu i helgen den 21-23 september kommer vi återvända till schaktkanten och ta vid där vi slutade senast. Det har blivit möjligt genom ett samarbete med Högskolan i Gävle och kursen ”Gästrikland mellan arkeologi och historia”. Sista momentet i kursen blir en seminariegrävning förlagd till Kungsbäck. Förhoppningsvis kommer en massa ny kunskap om platsens äldsta bebyggelse.  Det verkar lovande: vid den påbörjade schaktningen har det redan blottlagts flera stolphål och två rännor som tycks ha samband med den byggnad som stod här för 1500 år sedan.

3 kommentarer:

 1. Finns rapporten till salu i museets butik? Länken fungerar inte.

  Jag hoppas att ni fortsätter uppdatera om utgrävningen. Dagstidningarnas skriverier är trevliga, men det är roligare (och mer matnyttigt) att läsa det som ni skriver själva.

  /Christine.

  SvaraRadera
 2. Och vad är en seminariegrävning?

  /Christine.

  SvaraRadera
 3. Hej! jättekul att det finns intresse för grävningen. Vi kommer att lägga ut mer snart, det är en snärjig period nu bara. En seminariegrävning är en grävning som ingår i en arkeologikurs. Det förekommer vid universitet och högskolor. Vi har en kurs med Högskolan i Gävle som heter "Gästriklands vikingatid och medeltid" och de som läser den har fått gräva ett område i Kungsbäck i höst. Vi har också haft en rolig exkursion. Håll utkik och se om kursen kommer att hållas flera år, för då kan det bli DU som får vara med...:)

  SvaraRadera