måndag 23 augusti 2010

Den årliga grävdagen på Holmgård
Söndagen den 15 augusti hade vi den årliga arkeologidagen på Holmgård i Harmånger. Vi gräver några rutor på bebyggelselämningen varje år. Holmgård är lämningarna efter en gård som övergavs 1695, då familjen som bodde hamnade i händerna på den ökände ockraren Johan Lohe. Platsen omnämns av O.J. Broman i Glysisvallur. Grunderna är pampiga men det är ännu inte helt klart vad alla husen användes till.
I år skulle vi fortsätta gräva tegelugnen som vi hittade för två år sedan. När dagen var över trodde vi inte längre att det var en tegelugn. Just nu vet vi faktiskt inte vad det är, möjligen en byggnad med ett tegelvalv som brunnit och rasat in. Fortsatta undersökningar får avgöra detta. Vi hade också tipspromenad och korvgrillning. Stig Welinder talade över ämnet "Hur man lämpligast gräver bebyggelselämningar" och drog paralleller till sin nyligen utförda undersökning av fogdegården i Silvberg i Dalarna.
I år gjorde vi nya uppmuntrande fynd i det hus som går under arbetsnamnet "Bykstugan/Bagarstugan". Vi hittade fragment av målat fönsterglas! Det är det första fyndet av målat fönsterglas som vi gjort i länet. Vi hittade också en fin liten bronshake till att knäppa en blus eller särk med. Dessa fynd låg tillsammans med en hel del brända ben strax intill den östra väggen till huset. Vi planerar att utöka den ytan nästa år.
Vill man veta mer om vad vi gjort på Holmgård genom de elva år som vi jobbat med platsen, kontaktar man Katarina Eriksson på 026-65 56 18 alt. katarina.eriksson@xlm.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar