onsdag 23 januari 2013
Schaktövervakning vid Valbo kyrka
Mitt i smällkalla januari börjas det nu med schakt för värme, åskledare och annat vid Valbo kyrka. Vi har fått i uppdrag att sköta schaktövervakningen, så det är bara att dra på sig flera lager kläder och varselkläder och sätta igång. I morse var det 16 minusgrader. I huvudsak skall det grävas runt själva kyrkobyggnaden, och där är det sannolikt väldigt omgrävt redan, så vi antar att vi kanske inte kommer att hitta så mycket.
Platsen där Valbo kyrka ligger kallas "Torsvallen" i äldre historiska kartor och anses ha varit en vikingatida tingsplats/kultplats. Vi går så långt att vi hävdar att den även kan ha fungerat som övergripande tingsplats för hela det nuvarande Gästrikland. Valbo kyrka är troligen den äldsta i länet och där har tidigare funnits gravklot (nu tyvärr förkomna), och gravkloten kan eventuellt ha en koppling till gamla tingsplatser. Bara två andra kyrkplatser med gravklot är kända i länet; Hög och Idenor, vilka representerar det område som utgjorde maktcentrat i Hälsingland under vikingatiden. Valbo, som är länets fornlämningstätaste och har kopplingar till både kronan och järnålderns samhällselit, skulle i så fall antas vara det dåvarande maktcentrat i denna del av världen. Dopfunten som nu finns i Helga Trefaldighetskyrkan anskaffades sannolikt ursprungligen till Valbo första stenkyrka, uppförd på 1100-talet.
Som sagt så är det väldigt söndergrävt i backen på Torsvallen, men kyrkplatsen har i alla fall en spännande bakgrund som man kan fundera kring. Vi återkommer längre fram om detta. Håll tummarna för mildare väderlek!
/KE
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ja, rimligtvis borde Gästriklands härad haft en tingsplats, precis som alla andra av Upplands häraden. Även om tingsplatsen inte är känd.
SvaraRaderaIntressanta tankar om tingsplatsen Torsvallen/Valbo, så också om gravklotens betydelse... funderar på att samla ihop lite tankar kring tingsplatserna i Sverige... se http://gotala.blogg.se/2013/february/tingvalla-och-andra-tingsplatser-under-vikingatiden.html
SvaraRaderaMvh
Harri Blomberg, Göteborg - Skara/Götala.