fredag 3 september 2010

Kort hyllning till länet

Ibland tycker vi att vi trots regn, smuts, långa tradiga bilresor och rätt mycket administrativt arbete trots allt är oerhört lyckligt lottade som får jobba i detta underbart vackra län. Det har allt: kust, djupa skogar, vidsträckta välhävdade odlingsmarker, älvar, sjöar, sandstränder och många hektar massiv storblockig morän. Det finns lämningar från alla tidsperioder här. En säregen historia att utforska. Det finns också gott om smultronställen där man ser till att stanna och fika om man kan. Vi skulle kunna göra en lång lista över dem här, som en kulturturistisk insats. Det kanske vi gör också. Här kommer en förhandstitt:
- Bergvikens östra strand där man kan sitta och titta västerut över hela sjön, ända bort till Kilafors. Imponerande och vackert med de blånande bergen omkring.
- Knupbodarna i Hanebo. Har man tur går skällkon där och pinglar.
- Sjugtjärn mellan Vallsbo och Åmot. Där finns ett fikabord där man kan sitta och titta ut över näckrosorna.
- Ångersjöns rastplats längs E4 mellan Söderhamn och Hudik. Det går en stig ned längs sjön med fikabord som är placerade längs stranden så att man får sitta helt ostörd. I fjärran tornar Ängaåsen i Enånger upp sig.
- Blacksås i Forsa. Utsikt från Dellensjöarnas västra strand till Söderhamn. Det finns numera en väg ända upp från baksidan. En så kallad drive-in-upplevelse.
- Avholmsberget vid Friggesund där ,man ser ända till kusten.
- Hembygdsgården i Hårga. Det finns bänkar på förstukvisten med utsikt över kohagen.
- Sandstränderna längs Norrdellen.
- Hölick med Hornlandsudde samt fikaplatsen vid bron till Kuggören.
- Hamregravfältet vid Färnebofjärden.
- Åshuvudet vid Storsjön i Årsunda.
- Järvsö med utsikt över klacken och älven samt
otaliga andra platser som vi kan gå in på närmare längre fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar