torsdag 2 september 2010

Fredrik I präglade kopparmynt i alla fall


Det roligaste fyndet (och hittills äldsta) på grävningen i Bondarv var ett fynd från Fredrik I's regeringstid, 1720-1751. Det är ett ettöres kopparmynt påträffades i ett fyllnadslager under lagret från den sista fasen i huset. En sökning på nätet visar att det kan vara präglat år 1750 vid Avesta kopparbruk. Vi kommer att se det bättre när vi får det ordentligt rengjort. Oljons Per i Bondarv (ägaren till fårhagen med lämningen) hittade en bra länk där man tydligt ser hur myntet ser ut: www.jpedersen.se/svmynt_1.asp. Troligen har någon tappat det i samband med att huset återuppfördes efter branden år 1769. Fredrik har inte gjort det tydligaste avtrycket i historien av alla våra kungar. Så här står det på http://www.tacitus.nu/: "Fredrik I lärde sig aldrig svenska och dog 1751 av ett slaganfall, saknad av få".

2 kommentarer:

  1. Monica Golabiewski Lannby30 november 2012 kl. 11:53

    Antar att ni fått myntet bestämt redan. Vill ändå nämna att av fotot att döma är det ett 1 öre km utgivet av Ulrika Eleonora 1719. Det verkar också ha blivit präglat ovanpå ett av Karl XII:s nödmynt.

    SvaraRadera
  2. Hej Monica! Nej, vi har inte fått myntet bestämt, utan vi tog vägledning av bilder på nätet. Och vi är ju inga experter, så det blev väl inte riktigt rätt där. Jättekul att få en äldre datering på myntet. Du får gärna berätta mer! MVH/KE.

    SvaraRadera