torsdag 26 november 2009

Kråknäsutställningen flyttad till OVAKO Steel ABLänsmuseet gjorde år 2008-2009 en utställning om det kända Kråknäsfyndet tillsammans med Föreningen Kråknäsjärnet i Torsåker. Fyndet innehåller tolv spadformiga ämnen från tiden kring Kristi födelse, och två stora luppar med obearbetat järn av hög kvalitet från 400-500-talet e.Kr. Utställningen invigdes med buller och bång av VD för Kultur och Näringsliv i Torsåkers kyrka den 29 januari i år. Sedan dess har utställningen haft många besökare vilka har guidats av föreningens medlemmar. Nu har den flyttats till OVAKO Steel. Tyvärr är den inte öppen för allmänheten, men jobbar du på OVAKO kan du gå och titta på den.
OVAKO är en mycket lämplig plats att visa utställningen på, eftersom järnhanteringen i Hofors kommun spänner över tvåtusen år, med startskottet vid tiden för Kråknäsjärnets tillkomst vid Kristi födelse och slutpunkten i dagens stora stålindustri mitt i samhället.
Det verkar finnas ett intresse på OVAKO för det historiska kring järnet i Hofors. När man kommer in på hemsidan så är det en bild på Gustav Vasa och så står det: "Did you know...that in 1549, when King Gustav Vasa reigned, Hofors was mentioned in an iron production context for the first time?". Ja, det är ju faktiskt något att skryta litet med. Men de skriftliga källorna brädas av Kråknäsjärnet med ungefär 1549 år...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar