måndag 9 maj 2011

Súmmering av första veckan i Hög









De här sakerna hann vi med här i Hög under förra veckan:

-Gräva några rutor mellan kyrkan och Kungshögen för att försöka hitta några spår från järnåldern. Det fanns bara matjord i schakten.

- Gräva tre rutor vid runstenarna på västra sidan av kyrkan. Där hittade vi ett omtrampat lager och spår av tegeltillverkning. Senare har vi fått veta att det verkligen har funnits en tegelslagningsplats här, och i åkern norr om vägen.

- Gå med metalldetektor i området kring kyrkan och storhögarna. Vi hittade inga förhistoriska föremål, men vi hittade bland annat en yxa och ett stort kopparmynt från Karl XI:s tid, från år 1673. Myntet ser ni på den nedersta bilden.

- Få markradarrresultat från stora delar av området. Något som ser ut som en borttagen storhög syns på bilderna. Under detta skall det enligt uppgift finnas stolphål och något slags fyrkantig nedgrävning. Vi jobbar just nu på att få fram kabelanvisning och markägarmedgivanden för att få schakta av matjorden och titta vad det egentligen är som ligger där under. Inga och Ola grävde en ruta innanför ringen för att få se vad som skulle komma fram. Man såg bara två olika sorters mjäla i rutan. Detta är något av ett mysterium. Men vem har sagt att arkeologi skall vara lätt?

- Vi tog också upp en ruta i kanten mot åkern söder om kyrkogården. Vi hittade inget där heller.

Summa summarum av den första veckans grävning är att det finns förvånansvärt få spår av järnåldershus och dylikt under jord med tanke på vilka fornlämningar man faktiskt ser ovan jord. Vi funderar mycket på hur man har tänkt när man har använt området under järnåldern. Hela ytan består av mjäla vilket är ganska lättgrävt.

Nu i vecka två planerar vi nya tag. Mer om detta snart!

1 kommentar:

  1. Kul att ett av Sveriges mest spännande forna kungariken äntligen fått lite av den uppmärksamhet det förtjänat. Lite mellan raderna tycker jag mig märka att ni inte riktigt var beredda på gamla "Sundedes" storlek och betydelse. Vad gäller husgrunderna tror jag att många av gårdarna ligger under de nuvarande gårdarna. Jag skulle gärna se ett övergripande projekt för området, med naturligtvis arkeologer men även med landskapshistoriker som kan se mer på hela landskapet. Hur såg färdvägarna ut? Hur långt kunde båtarna ro upp mot Hög?
    Lycka till med grävandet!
    (Jag har grävt i några husgrunder i Trogsta med Umeå universitet.) Har läst Ark i Uppsala några år.
    Mats

    SvaraRadera