fredag 17 december 2010
torsdag 16 december 2010
En produktiv dag i huvudstaden
Alla arkeologerna är i detta nu på väg till Stockholm med tåg. Vi jobbar med ett handlingsprogram och råmanus till detta skall vi diskutera med Riksantikvarieämbetet i dag. Vi skall även försöka hinná med att se terrakottaarmén på Östasiatiska. Det kommer att bli en upplevelse!
torsdag 9 december 2010
Lyssna på inslaget om fyrbyggda gårdar!

http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=60
Etiketter:
bebyggelselämningar,
evenemang,
Järvsö socken
Radio Gävleborg halv tio i dag!

Etiketter:
bebyggelselämningar,
evenemang,
Järvsö socken
Olof Sundqvist om julen i TV4
onsdag 8 december 2010
Äntligen!

tisdag 7 december 2010
Vår guru i Gävleborg

Etiketter:
Hille socken,
Los socken,
Valbo socken,
övrigt
måndag 6 december 2010
torsdag 2 december 2010
Vad vill ni se i den arkeologiska utställningen?
Om vår stenåldersdatering i Dagbladet

Etiketter:
stenålder,
Torsåkers socken,
Utredningar
Välkommen till årets julmarknad!

Välkommen till Årets Julmarknad!
Söndagen den 5 december kl 12-16
Hembygdsföreningarnas traditionella julmarknad • Designmarknaden Edge • Julgransförsäljning • Träffa tomten • Köp Årets Julklapp • Julmusik • Julpyssel för barnen i ateljén • Kaffe & Doppkaka • Pepparkakshus i stor Scala • Medarr: Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund Plats: Länsmuseet Gävleborg, Södra Strandgatan 20 Gävle
onsdag 1 december 2010
Nydaterat slaggvarp vid Brunnsheden

Etiketter:
Gästrikland,
Hedesunda socken,
järnhantering
tisdag 30 november 2010
Föreläsning i Söderhamn
Föreläsning av Ola George, arkeolog från Murberget i Härnösand, Länsmuseet Västernorrland. Ola berättar om undersökningarna av den medeltida fogdeborgen Styresholm, en systerborg till Faxeholm i Söderhamn.
Kom och lyssna till en spännande föreläsning!
Tid: torsdag 2 december klockan 19
Plats: Söderhamns stadsbiblioteks café
Välkomna!
Kom och lyssna till en spännande föreläsning!
Tid: torsdag 2 december klockan 19
Plats: Söderhamns stadsbiblioteks café
Välkomna!
Etiketter:
evenemang,
medeltid,
Söderhamns stad
Ännu en färsk datering från centrala Torsåker


Etiketter:
järnålder,
Torsåkers socken,
Utredningar
Ett väldoftande nybygge på Strandgatan 28

Ni som såg konstnär Margareta Perssons sagolika pepparkaksslott i länsmuseets entré julen 2009 blir kanske tvungna att nypa er själva lite lätt i armen nu … för, jodå, i år har hon skapat något ännu mer uppseendeväckande!
Årets byggnad är inspirerad av operans magnifika värld. Och ingen kan väl vara lyckligare än de rödkindade marsipanprimadonnor som innanför pepparkaksdoftande väggar nu får en ståndsmässig boning.
Missa inte Sveriges häftigaste pepparkakshus. Det uppförs just nu, för att finnas på plats i länsmuseets entré inför den årliga julmarknaden söndagen den 5 december.
Bilder: Detaljer från pepparkaksopera under uppförande: Gaveldekoration och Marsipanprimadonna. Margareta Persson, 2010.
måndag 29 november 2010
En smått sensationell datering!!!


Lyckat seminarium
Arkeologiseminariet om begravningsritualer blev en smärre succé. Många olika aspekter på riter i samband med hanteringen av döda. Det finns några röda trådar som kommer igen vare sig man pratar om stenålder, järnålder eller medeltid. Uppfattningen om livet efter detta. Det har uppenbarligen varit svårt för människor genom alla tider att skapa sig en bild av en människa man känt väl som inte finns längre. Metoderna att få den människan att leva kvar på ett eller annat sätt har dock varierat. Lyssna på Fredrik Larsson om Kött och bröd - död och avfall i Radio Gävleborgs lyssnararkiv från tisdagen den 23 november strax före klockan 16.00.
torsdag 25 november 2010
En vintrig vägutredning i Västra Kungsbäck
måndag 22 november 2010
Seminarium i morgon!
Råvattenledning mellan Hallboviken och Hudiksvall
Etiketter:
Hälsingtuna socken,
Högs socken,
Utredningar
Kraftledningar Mo grindar - Grönviken - Tönsen
Etiketter:
Bollnäs socken,
Ockelbo socken,
Skogs socken,
Utredningar
Vitalianerna - Östersjöns härskare!

Föredraget arrangeras av länsmuseet på uppdrag av projektet Hälsinglands medeltid.
VÄLKOMNA!
onsdag 10 november 2010
Vindkraftspark Annefors
Länsmuseet har påbörjat en arkeologisk utredning av en vindkraftspark i Bollnäs och Ovanåkers kommuner. Vi har hittat ett antal lämningar, främst kolbottnar efter resmilor och grunder efter kolarkojor men också en uppallad sten, en så kallad "liggande höna". Inventeringarna har nu avslutats för i år och kommer att återupptas till våren.
Etiketter:
Bollnäs kommun,
liggande höna,
Ovanåkers kommun
torsdag 4 november 2010
Högskolekurs om medeltiden i Hälsingland
I vår kan man läsa kurser om Hälsinglands kulturhistoria på Högskolan i Gävle, i samarbete med Hälsinglands museum. Inom kursen "Hälsingland under medeltiden" studeras bl.a. den spännande Forsaringen och Haaken Gullesons skulpturer.
söndag 31 oktober 2010
Föredrag om Drakön på tisdag!

Länsmuseet anordnar föredrag om medeltiden i Hälsingland, på uppdrag av projektet Hälsinglands medeltid. Länsmuseets roll i projektet är att både sprida och ta fram information och kunskap om medeltiden.
Välkomna till Hudik på tisdag!
Etiketter:
Enångers socken,
evenemang,
Hudiksvall
onsdag 27 oktober 2010
Tre nya platser skyltas på oväntat sätt!
1. Varför Bollnäs heter Bollnäs (kommer följaktligen att placeras i Bollnäs tätort).
2. Hälsinglands största silverskattfynd i Viken, Alfta.
3. Ett fynd av en pilspets vid bron över Ullungen, Edsbyn.
Pilspetsen är i kvartsit och ungefär tretusen år gammal. Den hittades ute i vattnet vid badplatsen av en privatperson på 1940-talet. Den förvaras på Edsbyns Museum, vilka var snälla och fotograferade den åt oss. Vi gjorde en utredning av området vid mitten av 90-talet, men vi hittade inget mer. Troligen har en jägare/fiskare tappat den från sin båt någon gång under tidig bronsålder.
Hälsinglands största silverskatt hittades vid ett stenblock mellan landsvägen och sjön i Viken och bestod av 157 arabiska silvermynt. Den ägs av och förvaras vid Historiska Museet. I området finns också ett stort fint gravfält från yngre järnålder ("Smedjenäset") och några rester av järnframställningsplatser. En hel vikingamiljö, med andra ord.
Namnet Bollnäs kommer av.....njaaa, ni får nog åka och titta på skylten själva. Vi kommer att meddela var de kommer att stå. Vårt erbjudande står kvar: skickar ni foton av er själva framför samtliga oväntade skyltar (till våren 13 stycken) så väntar ett fint pris.
Etiketter:
Alfta socken,
Bollnäs socken,
bronsålder,
järnålder,
Ovanåkers socken,
skyltar
Vad är en arkeologisk utredning?
Vad menar vi egentligen när vi pratar om arkeologisk utredning? Det är en arkeologisk åtgärd som går ut på att bestämma om det ligger forn- och kulturlämningar i ett exploateringsområde, och i så fall vilka. Detta avgör vi med hjälp av kartstudier, arkivstudier och fältarbete.
Fältarbetet består av inventering till fots och ibland även av provgrävning för hand och/eller schaktning med maskin. Alla påträffade (och redan kända) lämningar skall beskrivas och redovisas i en rapport. Det är sedan länsstyrelsens sak att besluta om vad som skall hända härnäst, en förundersökning/undersökning eller diskussioner om ändringar i exploateringsplanen. Allt sker enligt de uppställda reglerna och i enlighet med Kulturminneslagen.
Etiketter:
Kulturmiljölagen,
lagstiftning,
metod,
Utredningar
Utredningen Hedenlänken klar
Utredningen har bestått av:
- en översiktlig genomgång av historiska kartor och befintliga kulturhistoriska register.
- fältinventering med grävning av provgropar.
- sökschakt med grävmaskin.
Påträffade lämningar mättes in med GPS och beskrivningar har upprättats enligt Riksantikvarieämbetets principer.
I området finns spår av människor från stenålder och framåt. Ungefär en kilometer öster om utredningsområdet finns en fyndplats för yxämnen (RAÄ 256), grovhuggna "sandstensyxor" vilka förvaras på hembygdsgården.
En lämning låg i vägen för den planerade länken, ett röjningsröse. Vi bedömde att ingen vidare antikvarisk åtgärd är nödvändig. Det konstaterades däremot att området mellan väg 50 och Eriknäsbovägen är ett värdefullt landskapsutsnitt. Detta gäller särskilt sträckan på fastigheten Heden 24:1, där det finns ett flikigt småskaligt odlingslandskap med bevarade åkerholmar och trädbeväxta diken som markerar äldre ägogränser och ger området en ålderdomlig karaktär. Vi anser att man bör ta hänsyn till detta landskap i vägplaneringen.
Etiketter:
Bollnäs socken,
stenålder,
Utredningar
torsdag 21 oktober 2010
Inventering för kraftledning Tönsen-Mo grindar
Etiketter:
Bollnäs socken,
Lämningar i skogen,
Ockelbo socken,
Skogs socken,
Utredningar
onsdag 20 oktober 2010
Kungsbäck i dag igen
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)