onsdag 13 juni 2012

KOLLA IN: CULT IDENTITY: Lerviks hälsokälla

Våra kolleger byggnadsantikvarierna har dragit igång sitt sommartema "KOLLA IN", där de tipsar om besöksmål i länet. Vi tänkte haka på det och försöka att göra åtminstone två inlägg i veckan under sommaren. Vårt "KOLLA IN" kommer att berätta om platser som ingår i den nya kultplatsrutten som vi håller på att jobba fram inom kultplatsprojektet CULT IDENTITY. Kolla in länets kultplatser, m.a.o.

Först ut är Lerviks källa, en hälsokälla utanför Gävle, vid Lervik, strax efter avtagsvägen mot Bönan. Strax efter vägskälet vid Bönanvägen finns det en grusplan på höger sida, där det går ned en liten gångväg markerad med en skylt: "Lerviks källa". Ned till källan är det ca 200 meter. En vacker plats. Per Ennes, en framstående handelsman i Gävle, byggde en mur och en trappa till källan i slutet av 1700-talet. Går man nedför trappan och lyfter på locket finns det gott om vatten där. Området med källan hörde till den gamla Lerviks gård, en utgård/borgargård som anlades efter det att marken dragits in till staden från bönderna i byn Testebo på 1600-talet.

Kolla in Lerviks hälsokälla! Väl värd ett besök. Den 26 juni skall vi visa platsen för våra projektvänner i Lettland och Estland. Vi är övertygade om att de kommer att tycka om den.
/KE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar