torsdag 24 februari 2011

Tre stockbåtar från medeltiden!
Länsmuseet Gävleborg har tagit prover och låtit kol-14 datera tre stockbåtar som alla påträffats i Långmyrsjön, Bjuråkers socken. Två av båtarna förvaras på hembygdsgården i Bjuråker och en är i privat ägo. Analyserna bekostades av AB Tyko Fredin.

Resultaten visar att alla tre båtarna använts under medeltiden; den äldsta omkring år 1100, nästa kring sekelskiftet 1400 och den yngsta under slutet av 1400-talet.
Långmyrsjön är en skogssjö som ligger några kilometer från odlingsbygderna kring Svågadalen och Dellen. Båtarna visar på en lång kontinuitet i användandet av sjön, och ger en inblick i hur medeltidens hälsingar utnyttjat landskapets resurser. I Långmyrsjön har man sannolikt bedrivit fiske och våtmarksslåtter.

Det finns inte många samfärdsmedel eller bruksföremål av trä bevarade från Hälsinglands medeltid och de tre träbåtarna har potential att ge ny kunskap om träbearbetningsteknik och formspråk under perioden.

2 kommentarer:

 1. Va kul! Jag har fått pengar från Berit Wallenberg till att bland annat datera ett samlat fynd av urholkade stockar i Häggmyran i byn Skatamark. De är snarlika den undre båten i bild här ovan.

  Jag ska ta och kontakta er framöver//
  Nils Harnesk, Norrbottens Museum

  SvaraRadera
 2. Gör gärna det! Kontakta Bo Ulfhielm på bo.ulfhielm@xlm.se eller 026-655611. MVH/
  Arkeologerna

  SvaraRadera