torsdag 3 februari 2011

Ett nytt projekt om kultplatser!

Det kom ett skrynkligt papper i e-posten. Där kunde man läsa att det skulle dras igång ett EU-projekt om urgamla kultplatser kring Östersjön. Ville man vara med kunde man skicka in en projektidé. Vi hade länge pratat om att det vore intressant att forska litet mer kring den centrala delen av Högs socken, kyrkan, storhögarna och runstenarna.

Området var en kultplats under vikingatiden. Kyrkan byggdes på den gamla kultplatsen. Storhögarna från de första århundradena efter Kristi födelse är unika i sitt slag i Hälsingland. Takvirke i kyrkan är daterat till år 1191-1192. Kyrkan kan vara den äldsta i Hälsingland.

Nu har projektet startat. Vi kommer förhoppningsvis att gräva vid kyrkan i Hög, och dessutom en hel del i arkiv. Nästa steg blir att ta med all den nya informationen i en kulturturistisk satsning, med skyltar, massiv marknadsföring och en turistrutt kring Östersjön.

Vi kommer att förhoppningsvis att samarbeta med sju projektpartners från Östersjöländerna, men också med Hälsinglands museum, Hudiksvalls kommun och ett antal experter på Hälsingland och på gamla kultplatser.

Följ vår resa mot nya rön kring Hälsinglands vikingatid och mot en spännande turistled med massor av roliga platser att besöka, här på bloggen och på http://www.lansmuseetgavleborg.se/!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar