tisdag 15 december 2009

SKYLTKOLL!

Så här är det. Länsmuseet har, både i egen regi och tillsammans med länsstyrelsen, skyltat en massa arkeologiska och kulturhistoriska miljöer ute i länet. Vi saknade en plats att samla all information om skyltarna, var de finns, vad det står på dem o.s.v. Idén om en hemsida där man skall kunna se skyltarna på en länskarta föddes. Varje skylt skulle markeras med en ikon på kartan. När man klickade in sig på ikonen fick man upp en ingress så att man kunde se vad det är för en lämning eller miljö som är skyltad. Tyckte man det verkade intressant, klickade man vidare och fick då upp all text och alla bilder som finns med på skylten.

Detta håller nu på att bli verklighet tack vare en slant från Gästriklandsfonden. Vår IT-stjärna Helene sitter nu och meckar i Google Maps och lägger in ikoner med en massa information. Vi börjar med att lägga in ett mindre antal skyltar för att kolla hur det funkar. Vi började med de skyltar som vi har sparade digitalt, för att det inte skulle bli så tidskrävande. Några skyltar i varje gästrikländsk kommun har valts ut. Det är är rätt mycket jobb med att ta fram text och bild, och med kartan, men det blir bra, tror vi. Hemsidan blir också som en databas där vi själva kan söka information.

Vi har en jättesnygg ikon, den orangea med kringlan, och vi har gjort en snygg logga. Båda är gjorda av vår egen Maria. Håll utkik på hemsidan efter SKYLTKOLL-sidan framåt våren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar