/KE
torsdag 29 mars 2012
Dokumentation vid öppning av golvet i Segersta kyrka
/KE
Etiketter:
kyrkor,
medeltid,
Segersta socken
Vänbok till landsantikvarie som tar adjö

- Björkebåten
- Torsnamn och järn i Gästrikland
- En rökstuga från 1600-talet i södra Hälsinglands finnmark
- Gästriklands stenålder
Boken heter "Peder Mellander och museet". Den kommer att finnas att låna på biblioteket. Vi hoppas också kunna publicera artiklarna fristående på hemsidan.
Tack Peder för den här tiden! Och välkommen till vår nye chef Anders, som tillträder nästa vecka.
/KE
torsdag 22 mars 2012
Bronsåldersrösen i Brytte
Etiketter:
bronsålder,
Cult Identity,
gravar,
Rogsta socken,
utflykter
Spännande fynd i Segersta kyrka
Etiketter:
Föremål,
järnålder,
kyrkor,
medeltid,
Segersta socken
Ny rapport om kolbottnar vid Ostkustbanan
Har du frågor eller funderingar, kontakta Maria Björck eller Bo Ulfhielm. Vill du köpa ett exemplar av rapporten, ring 026-65 56 42.
Etiketter:
Gästrikland,
Gävle stad,
Hamrånge socken,
järnhantering
Ny rapport och ny artikel om stora kolningslämningar
Undersökningen visade att det är frågan om stora kolningsgropar. 14C-dateringarna visar att den undersökta gropen har använts under en lång tid. Bottenplanet är daterat till 114-1200 e.Kr. och vallen till 665-715 e.Kr. Ett kolprov från bottenplanet i ytterligare en grop är daterat till 960-1020 e.Kr. Sannolikt skall dessa stora kolningsgropar ses i ett sammanhang med stora bågformiga slaggvarp som finns i närområdet. Varpen är resultatet av en storskalig järnproduktion.
Maria Björck, som utfört undersökningen, har också skrivit en artikel om kolningsanläggningarna i senaste numret av Arkeologi i Norr (nr 13), vilken ges ut av Umeå Universitet. Arkeologi i Norr kan beställas från Institutionen för idé- och samhällsstudier, Umeå Universitet. Länsmuseets rapport kan beställas på inger.eriksson@xlm.se alt. 026-65 56 42.
Etiketter:
Artiklar,
Hedesunda socken,
järnhantering,
rapporter
Ny rapport: Kölvallen vindkraftpark!
Syftet med utredningen var att klargöra om det fanns forn- och kulturlämningar som påverkas av exploateringen, samt att göra en bedömning av konsekvenserna för kulturmiljön.
Utredningen resulterade i totalt 26 nyupptäckta lämningar. Lämningarna visar på ett område som varit glest befolkat och inte särskilt intensivt exploaterat. De verksamheter som bedrivits, så som svedjor, skogsbeten och myrslåtter avsätter oftast inga spår som är synliga ovan mark. Den vanligaste lämningen var grunder efter skogshuggarkojor. Sådana påträffades 11 stycken.
På fyra platser registrerades skyddsvärda forn- och kulturlämningar som ligger i anslutning till planerade vägar och verksplatser. Länsmuseet ansåg att dessa kan undvikas genom smärre justeringar av vägdragningar och aktsamhet vid exploateringen.
Har du frågor eller funderingar, kontakta Bo Ulfhielm, projektledare, bo.ulfhielm@xlm.se eller 026-65 56 11. Vill du ha ett exemplar av rapporten, kontakta Inger Eriksson på inger.eriksson@xlm.se alt. 026-65 56 42.
Etiketter:
Färila socken,
rapporter,
Utanför länet,
vindkraft
Mokällan i Vattrång



Den här fina offerkällan ligger i skogarna väster om Vattrång i Harmångers socken. En gammal tradition säger att man varje midsommarafton gick till källan för att hämta vatten och offra mynt. Det skulle ge lycka och garantera lyckosamt resande. Källan har fortfarande klart och gott vatten/IB
Etiketter:
Harmångers socken,
Lämningar i skogen
torsdag 15 mars 2012
Explorer funkar inte!!!
Av någon anledning som vi inte förstår går det just nu inte att läsa länsmuseets bloggar med hjälp av Internet Explorer. Firefox eller Google Chrome som webbläsare går däremot bra. Laddas hem snabbt och gratis från nätet. Sök på Google och följ instruktionerna!
onsdag 14 mars 2012
Medeltida grunder under golvet i Segersta kyrka

Länsmuseet övervakar arbetet när hussvamp saneras under golvet i Segersta kyrka. Kyrka anses vara uppförd i början av 1200-talet. I en skrubb hittades i dag en sten med fragment av en medeltida målning från den ursprungliga kyrkan. Denna sten togs troligen tillvara 1925 när man renoverade kyrkan. Stenen har sedan glömts bort. Under golvet finns resterna kvar av muren till den ursprungliga kyrkan. I utkanten av muren hittades ett hängbryne i skiffer. Detta härrör från järnålder eller medeltid. Museet kommer fortsätta att följa arbetet och dokumentera resterna av den gamla kyrkan.
Etiketter:
Föremål,
järnålder,
kyrkor,
medeltid,
Segersta socken
lördag 3 mars 2012
Stenålder i Enånger
Hedningahällan i Enånger är en mycket suggestiv plats. På en STOR klippa vid den dåtida strandlinjen finns spår efter stenåldersmänniskor. Man har bland annat hittat olika typer av keramik, yxor av sten, skifferbrynen, lerpärlor, brända ben av säl, en malsten och sädeskorn. Men det finns inte några spår efter bostäder och vi vet egentligen inte vilken funktion platsen haft. Kanske har människor från olika platser runt Bottenviken träffats här för 4 000 år sedan. Hedningahällan kommer att ingå i vår kultplatsrutt och den är verkligen värt ett besök!/IB
Etiketter:
Cult Identity,
Enångers socken,
stenålder
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)