tisdag 21 februari 2012

Fynd från Tegelhögen i Hög


I dag har vi varit och tittat på fynden från Tegelhögen i Hög utanför Hudiksvall. Tegelhögen är en storhög som grävdes ut på 1950-talet. Fynden förvaras i Järnåldersmagasinet på Historiska museet i Stockholm. Vi kollade igenom alla fynden och fotograferade dem. Vi jobbar ju med ett stort EU-projekt, Cult Identity, som syftar till att skapa en rutt med hundra gamla kultplatser längs länets kust. Hög är en av platserna i rutten. Som ni kanske hört och sett har vi jobbat en del med att få fram så mycket som möjligt om platsen för att kunna göra bra och innehållsrika skyltar att sätta upp där.

I Tegelhögen låg en kvinna med rika gravgåvor exempelvis i form av importföremål från romarriket. Exempelvis hade hon fått en dryckesbägare i glas med sig. Inhemskt glas fanns inte vid den här tiden. Bland fynden finns även en kam tillverkad av ben (ett statusföremål) och en del keramik.

Tegelhögen ligger alldeles intill det hus som vi grävde i somras och höstas, som hade brunnit någon gång under sent 200-tal. Kvinnan i Tegelhögen har ansetts vara begravd någon gång på 300-talet e.Kr. Vi tänker nu datera ett par fragment av hennes ben med hjälp av 14C-metoden för att se hur begravningen egentligen förhåller sig till huset som brann.

Bilderna visar några fynd från Tegelhögen. Ovanifrån ett fragment av ett dekorationsföremål i brons, kanske någon typ av beslag). hopsmälta skärvor av importerat glas, fragment av keramikbägare samt delar av en benkam (ett statusföremål).
/KE

2 kommentarer: