fredag 27 augusti 2010

Delrapport efter två dagars grävning i Bondarv
Vi har hunnit gräva två dagar i Bondarv, Järvsö. En otroligt vacker arbetsmiljö. När det inte har spöregnat har vi kunnat sitta vid borden utanför fiket på Karls och titta ut över älvdalgången.

Anders-Ols i Bondarv är en av tre av oss kända lämningar efter kringbyggda gårdar i Hälsingland. Grävningen är ett samarbete mellan länsmuseet, Hälsinglands medeltid och Karlsgårdskommittén. Vi gräver för att försöka datera gården och helst hitta spår av medeltida bosättning på tomten. Bondarv är en gammal by och i hagen nedanför har det tidigare funnits järnåldersgravar.

Vi har tagit upp sex kvadratmeterrutor vilka ligger vid södra långväggen till det övergivna bostadshuset. I det första sticket (10-centimeterslagret) hittade vi keramik (varav en ganska ovanlig utan glasyr med räfflor), massor av tegel, fönsterglas, porslin, fajans och spik. Det lagret representerar den sista bosättningsfasen på platsen. Under detta tar ett lager vid som mest består av bränd lera, lerig mo och tegel, möjligtvid ett fyllnadslager. Det blir spännande att se vad som kommer under det. Fortsättning följer på söndag, då vi fortsätter gräva. Vi fortsätter sedan på måndag och tisdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar