Det var ett stort intresse för undersökningen och det kom många besökare. |
Under den gångna veckan har vi undersökt en husgrund och en
jordkällare i Järvsö. Platsen kallas Lappatäkta
och här bodde Järvsös sockenlapp Nils och Anna Andersson med sina barn under slutet
av 1700- och början av 1800-talet. Utgrävningarna har gjorts tillsammans med
byalaget som också var de som återfann lämningarna som ligger vid Kalvstigen
nära Grindstensberget.
Husgrunden torvas av och rensas fram. |
Husgrunden hade ett fint spismursröse med tegel av äldre karaktär. Huset hade tre rum och vägglinjen bestod av dubbla stenrader som visar att huset har haft någon typ av mullbänk. I husgrunden hittade vi många fina fynd, bland annat flera kritpipor, fingerborgar och bössflinta. Flera av kritpiporna kunde dateras till andra halvan av 1700-talet och de var tillverkade i Stockholm och Falun. Flintan har tillhört en bössa med flintlås men kan också ha använts till att göra upp eld. Vi hittade även en hel del djurben, fönsterglas och bruksglas samt olika typer av keramik. Största delen av fynden i husgrunden hittades runt eldstaden.
Ett fint litet hänge hittades vid spismursröset. En av de kritpipor som vi hittade var dekorerad med tre kronor.
Husgrunden med spismursröse och tydliga syllstensrader. |
Jordkällaren var valvad och byggd av natursten. Den var inrasad och endast den bakre delen av valvet var intakt. Vi grävde bort större delen av det inrasade materialet och fick då en tydligare bild av hur den tidigare sett ut. Inga fynd hittades i källaren och en del av de nedrasade stenarna fick ligga kvar.
Jordkällaren före och efter undersökningen.
Med hjälp av fynden och husgrunderna får vi en bra bild av hur livet i stugan kan ha varit. Vi väntar nu med spänning på resultatet från benanalysen. Det har varit en givande och lärorik vecka med ovärderlig hjälp från byalaget och vi hoppas få möjlighet att återkomma till den här fina platsen.
Mera information och en film från undersökningen finns hos Länsstyrelsen Gävleborg www.lansstyrelsen.se/gavleborg/arkeologisk-undersokning-av-samisk-kulturmiljo och på Youtube Lappmannens stuga i Järvsö.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar