tisdag 12 mars 2013

Sista dagen med Valbo kyrka

Nu har sista schaktet grävts vid Valbo kyrka. Rent arkeologiskt har schaktövervakningen därute varit något av en besvikelse. Det har nästan inte påträffats något särskilt alls i schakten. Det kan bero på att hela området fyllts upp med sand vid någon tidpunkt, att det liksom gjorts en terrassering som kyrkogården ligger på. I schakten har vi bara sett ett homogent lager med sand. Dessutom har schakten inte varit så djupa att vi kommit åt att titta under sandlagret. Så vi är kvar på samma kunskapsnivå som förut när det gäller Valbo kyrka och Torsvallen: Torsvallen är en gammal tingsplats från vikingatiden. Valbo kyrka byggdes där på 1100-talet. Dopfunten flyttades troligen senare därifrån till Helga Trefaldighetskyrkan inne i staden. Runstenen som finns där är ditflyttad från Lund under senare tid. I kyrkan har det funnits gravklot från järnåldern som nu är förkomna.

Ungefär så. Vi tackar för ett smidigt samarbete med JM Bygg och alla de andra entreprenörerna. Vi ses säkert igen vid något annat schakt.

/KE

4 kommentarer:

  1. Åh det som hade varit så spännande att få veta mer! Nångång kanske vi får veta, ändå :)

    SvaraRadera
  2. Ja! Det är en av länets viktigaste platser under järnåldern, och otroligt spännande. Kanske det behöver dras nya ledningar någon gång. Vi får se då...:)!

    SvaraRadera
  3. Vi lyckades trycka på något så kommentaren om tingsplatserna och gravkloten försvann, men du som skrev: hör gärna av dig med fler funderingar :)!

    SvaraRadera