Det finns få spår av medeltida runor i Norrland. Men det finns runristningar på takvirket till Högs kyrka. Någon har skrivit FOTARK på takstolarna. Daniel Olsson, en av våra eminenta byggnadsantikvarier, har varit i kontakt med runforskaren Magnus Källström om runorna i Hög, och Källström kan nu slå fast att det verkligen rör sig om medeltida ristningar. Det ser han på formen på runorna "o" och "r". Han påpekar också att de hål som gjort för sammanfogningen av virket går rakt igenom ristningen, vilket tyder på att ristningen skulle vara gjord före sammanfogningen. Han berättar att de runor som ristats här består av första ätten i den sextontypiga runraden. Är detta inte superspännande, så säg?
De här fotografierna tillhör Länsstyrelsens kulturmiljöenhet. Här syns också den fina sprättäljningen. Det är en medeltida huggmetod som ger en jämn och typisk fiskbensmönstrad yta.
KE/IB
Spännande! Vad finns det mer för spår av runor i trakten förutom runstenarna? Räknas runorna i Ersk-Mats drängkammare in eller räknas de som "fake"?
SvaraRadera